Resepi Gulai Ayam Kelantan / Nasi Berlauk klate

 


💜Gulai Ayam Kelantan Untuk Nasi Berlauk💜
Bahan bahan:
☑1 ekor ayam
☑ 2 1/2 sudu besar rempah gulai - campur rempah kari Adabi
☑1-2 keping asam keping
☑Garam
☑Gula Melaka
☑Susu cair - Pilihan jika mahu
Bahan kisar:
☑2-3 sudu besar cili kering kisar
☑3 ulas bawang merah
☑1 inci halia
☑2-3 hiris lengkuas
☑1 inci kunyit hidup
Cara cara:
➡Campurkan semua rempah gulai dan bahan kisar dengan ayam hingga rata.
➡Jerang atas dapur dengan sedikit santan cair. Masak guna api kecil.
➡Bila ayam hampir masak, masukkan santan. Masukkan air secukupnya. Masak sehingga mendidih.
➡Masukkan asam keping, gula Melaka dan garam.
➡Akhir sekali, masukkan santan pekat. Terus masak dengan api perlahan sehingga kuah tiada lagi kelihatan berbuih dan mulai terbit minyak nipis.
➡Kalau terbit minyak tebal, tandanya dah terlebih masak dan ayam dah hilang zat
➡Jika suka, masukkan sedikit susu cair untuk menambah rasa lemak.
➡Bolehlah tutup api dan sedia untuk dinikmati sebagai lauk nasi berlauk atau dicicah dengan roti jala.
➡Untuk memastikan kuah cantik dan menyelerakan, kulit ayam jangan dibuang kesemuanya. Biarkan ada kulit sedikit.
Selamat mencuba!
Kredit Rohani Abdullah


EmoticonEmoticon