2 ketul isi ayam
3 keping tauhu petak
4 ketul tauhu telur
Bawang holland
Carrot
Daun sup
1 kiub ayam
Sebuk lada hitam (optional)
Blend tauhu petak, isi ayam, tauhu telur dan telur.. blend sampai sebati dan semua hancur halus.
Masukkan dalam bekas... Campurkan sekali ngan carrot, bawang Holland dan daun sup yang dicincang halus... Masukkan garam, serbuk perasa, serbuk lada hitam dan 1 ketul kiub ayam.. kalo ada lada sulah, boleh buh...korang kukus dulu.. Nanti telur tu jadi keras skit.. So boleh simpan dalam bekas... Nak makan baru goreng celup telur...
Sambal kicap :
5-10 tangkai cili padi
5 ulas bawang putih
1 sudu gula pasir
Garam
Perasa - Ajinomoto, kalau suka
Kicap manis
Sedikit jus limau
Cara cara:
Goreng terlebih dahulu cili padi bersama bawang putih dengan sedikit minyak sehingga kulit cili padi nampak agak masak sedikit dan bawang putih nampak kekuningan, jadi bila tumbuk nanti cepat hancur dan sebati. Masukkan gula.. Garam.. Tumbuk lagi.. Pastu keluar masukkan dalam mangkuk... Masukkan Kicap..perahkan limau.
Kredit resipi & foto : harita arash
EmoticonEmoticon