Resepi gulai ikan tongkol / ikan ayo Kelantan

Tags

 


Berjaya jugak masak Gulai ikan tongkol, baru belajar dgn kwn dr Kelantan..
Resepi:
Bahan A:
Sekor ikan tongkol /aye potong2 ikut suka la ketebalan mcm mana uols suka
3 keping asam keping
1 cawan air
Sikit garam
1 potong lengkuas
Bahan B:
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
2 inci kunyit hidup *
1 inci halia *
2 potong lengkuas *
1 sudu kecik ketumbar biji *
10-15 biji cili kering *
Bahan C:
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar serbuk kari ikan
1/2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 genggam cili padi
Garam & perasa secukupnya
1/4 keping gula nisan (nisse)
Bahan D: optional
1 batang timun potong besar2
4,5 biji lada solok
Cara:
1. Cuci bersih ikan, rebus semua bahan A sampai mendidih dan ikan masak. Sejukkan dan biarkan semalaman bg rasa lebih mesra
2. Esoknya, baru kita masak gulai
3. Kisarkan semua bahan B - yg bertanda * tu. Guna air sikit je ya
4. Panaskan kuali/periuk, masukkan minyak masak dan bahan B yg dikisar tadi. Tumis sampai wangi dan naik bau. Tambah sikit air kalau agak kering
5. Masukkan air rebusan ikan tu, isi ikan jgn masuk dulu, kacau2 kejap air rebusan sampai mendidih, kecikkan api dan masukkan isi ikan, dan bahan2 C yg lain. Biar masak dgn api yg sederhana kecik je sampai mendidih
6. Masukkan timun & lada solok, biar sekejap boleh tutup api
*kalau tanak tumis boleh masuk je semua bahan dlm periuk & masak dgn api perlahan, kacau2 selalu sampai pecah minyak


EmoticonEmoticon