Assalamualaikum
Resepi Mee Kari Nyonya
.
Bahan kisar:
4 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3 biji cili merah
2 sudu makan cili boh (nak pedas boleh tambah)
2 sudu makan udang kering
3 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai
2 inci belacan (kalau suka rasa belacan boleh tambah)
.
.
Bahan untuk kuah:
*
Bahan kisar tadi
1 ekor ayam potong kecil
Fish cake
Fish ball
2 pek tauhu
3 batang daun kari
2 batang kulit kayu manis
4 biji bunga lawang
6 biji cengkih
6 biji buah pelaga
4 paket kecil rempah Kari ayam bancuh dengan air (saya guna Baba's 1 yang pedas 3 biasa)
2 ketol kiub ayam
Air lebih kurang 2.5 liter (boleh kurangkn atau lebihkan ikut kesukaan masing-masing)
1 1/2 cawan Santan (kalau suka kuah yang lebih lemak boleh tambah)
1 sudu makan asam jawa
Garam
Gula
Cukup rasa Maggie
.
.
Bahan pelengkap:
Mee kuning/horr fun
Kacang panjang (celur dengan air panas)
Tauge
Telor
Bawang goreng
.
.
Cara-Cara:
1.Tumis 4 sekawan dengan daun kari.
2. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai wangi.
3. Masukkan rempah Kari. Tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam, biar mesra dengan rempah tadi.
5. Tambahkan air, biar mendidih dan masukkan bahan perasa.
6. Masukkan fishball, fishcake dan tauhu pok (kalau suka nak masak dengan sayur sekli boleh masukkan kacang panjang)
7. Biarkan mereneh sekejap dan siapp.
Bahan cili oil.
Cili kering (ikut suka nak banyak mana. Kalau suka pedas guna cili lebih atau yang pedas. Saya buat segenggam)*
1 sudu makan udang kering*
1 inci belacan*
Bahan perasa
Minyak (letak banyak sikit)
Cara-Cara:
Blend bahan *tumis dan masukkan bahan perasa.
Masak sampai pecah minyak.
.
.
Kredit : Sue Razak
EmoticonEmoticon