RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API ORIGINAL NOGORI

Tags



Anggaran Hidangan: 6 pax

Bahan-bahan:

1 kg daging salai
15 biji belimbing buluh
4 batang serai dititik
Semangkuk santan segar
3 keping asam gelugor

Bahan-bahan kisar :

4 ulas bawang merah
Segenggam cili padi kampung (lebih pun boleh)
1 inci belacan
1 inci halia
2 inci kunyit hidup

Cara-cara:

Masukkan semua bahan kisar dalam periuk. Kemudian masukkan daging salai dan reneh sebentar sambil kacau.

Tuangkan santan dalam periuk bersama serai dan asam keping.
Sentiasa kacau.

Tambah garam dan serbuk perasa jika suka.
Apabila mendidih, masukkan pula belimbing dan kacau rata. Masak dengan api perlahan sehingga belimbing lembut.

Siap!

Selamat mencuba 💐💐


EmoticonEmoticon