RESEPI AYAM MASAK PALEMBANG


Bahan2 untuk 1 ekor ayam

*A: Bahan2 dikisar*

Bawang besar - 2 biji (sederhana)
Bawang putih - 5 - 6 ulas
Halia - besar ibu jari

*Bahan2 B*

- serbuk kunyit
Daun kari - 2 - 3 tangkai
Kicap manis - 1/2 cawan
Cili blend - ikut pedas ( 2 senduk nasi)
Asam keping - 2 keping besar
Santan - 100ml
Minyak untuk tumis
garam dan gula secukup rasa

*Cara2*

1) Gaul ayam dengan kunyit & garam..goreng setengah masak & ketepikn

2) Panaskn minyak..Tumis bawang besar ,
bawang putih,halia sampai naik bau.

3) Masukkn cili blend. Tumis sampai pecah minyak.

4) Masukkn kicap. Kalau nak lebih hitam tambah kicap pekat.

5) Masukkn daun kari Tumis sekejap,masukkn garam & gula scukup rsa.

6) Masukkn asam keping, ayam & masak sehingga ayam empuk..
Masukkn santan..

7) Biarkn mendidih & boleh dihidangkn..Kalau kering sangat masukkn air sedikit

Kredit kpd Pemilik Resepi ini Semoga Allah mempermudahkan segala urusan
Resepi Masakan


EmoticonEmoticon