*A: Bahan2 dikisar*
- Bawang besar - 2 biji (sederhana)
- Bawang putih - 5 - 6 ulas
- Halia - besar ibu jari
*Bahan2 B*
- serbuk kunyit
- Daun kari - 2 - 3 tangkai
- Kicap manis - 1/2 cawan
- Cili blend - ikut pedas ( 2 senduk nasi)
- Asam keping - 2 keping besar
- Santan - 100ml
- Minyak untuk tumis
- garam dan gula secukup rasa
*Cara2*
1) Gaul ayam dengan kunyit & garam..goreng setengah masak & ketepikn
2) Panaskn minyak..Tumis bawang besar ,bawang putih,halia sampai naik bau.
3) Masukkn cili blend. Tumis sampai pecah minyak.
4) Masukkn kicap. Kalau nak lebih hitam tambah kicap pekat.
5) Masukkn daun kari Tumis sekejap,masukkn garam & gula scukup rsa.
6) Masukkn asam keping, ayam & masak sehingga ayam empuk..
Masukkn santan..
7) Biarkn mendidih & boleh dihidangkn..Kalau kering sangat masukkn air sedikit
Kredit kpd Pemilik Resepi ini Semoga Allah mempermudahkan segala urusan
Resepi Masakan
EmoticonEmoticon