Bahan - Bahan :
- 500gram sotong (dicuci bersih)
- 4 batang kacang panjang (dipotong serong)
- 5 batang cili padi merah (dipotong)
- 1 labu bawang merah (dipotong)
- 1 batang serai (dihiris)
- 4 helai daun limau purut
- ½ sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil belacan@fine shrimps sauce
- 2 sudu besar sos ikan
- ½ sudu kecil serbuk perasa
- Garam (jika perlu)
- Serbuk kunyit (hujung sudu kecil)
BAHAN KISAR :
- 4 batang cili merah
- 4 batang cili hijau
- 1 labu bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- sedikit air
CARA MEMASAK :
1) Panaskan minyak , tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga kering dan sedikit pecah minyak .
2) Apabila sudah kering , masukkan sotong yang telah dicuci bersih.
3) Masak sehingga sotong masak dan biarkan sedikit kering .
4) Kemudian , masukkan lada hitam , serbuk kunyit , belacan , serbuk perasa dan sos ikan . Gaul rata .
5) Akhir sekali , masukkan cili padi , serai , daun limau purut , bawang dan kacang panjang . Masakan seketika dan tutup api .
Kredit : Nurul Ateekah
- 4 batang kacang panjang (dipotong serong)
- 5 batang cili padi merah (dipotong)
- 1 labu bawang merah (dipotong)
- 1 batang serai (dihiris)
- 4 helai daun limau purut
- ½ sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil belacan@fine shrimps sauce
- 2 sudu besar sos ikan
- ½ sudu kecil serbuk perasa
- Garam (jika perlu)
- Serbuk kunyit (hujung sudu kecil)
BAHAN KISAR :
- 4 batang cili merah
- 4 batang cili hijau
- 1 labu bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- sedikit air
CARA MEMASAK :
1) Panaskan minyak , tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga kering dan sedikit pecah minyak .
2) Apabila sudah kering , masukkan sotong yang telah dicuci bersih.
3) Masak sehingga sotong masak dan biarkan sedikit kering .
4) Kemudian , masukkan lada hitam , serbuk kunyit , belacan , serbuk perasa dan sos ikan . Gaul rata .
5) Akhir sekali , masukkan cili padi , serai , daun limau purut , bawang dan kacang panjang . Masakan seketika dan tutup api .
Kredit : Nurul Ateekah
EmoticonEmoticon