Resepi..
Utk kambing..
1. Daging kambing rebus dgn daun pandan..tujuan rebus nak bg empuk kemudian toskan (sy bli bahagian shank,ikot suka korg nk bahagian apa)
2. Jintan manis,jintan putih,ketumbar (sy guna serbuk babas dlm paket² tu,agk² je 3bhn ni kemudian gaulkn dgn daging kambing yg siap direbus td,perap seketika)
3. Bwg besar,halia,bwg putih (diptong²)
4. Rempah beriani (mak siti@babas xkisah mana² sb dua² sedap)
5. Daun pandan ( bg wangi & hlg bau)
6. 1 biji tomato ptg² dadu..
7. Minyak sapi (sy guna lbih kurg 5@6 sudu makan)
8. Susu cair..( setgh cawan )
9. Penumis..
Cara penyediaan..
Panaskn kuali,masukkn myk sapi..masukkn penumis,bwg,halia,bwg putih ,tomato & 1 helai daun pandan,biarkn seketika..kemudian masukkn rempah beriani, 1 sudu teh kunyit serbuk & air.. dh mendidih masukkn daging kambing, pastikn garam secukup rasa last masukkn susu cair kacau sehingga masak & kecilkn api.. sementara nak siapkn beras..
Utk nasi..
1. 3 pot beras basmathi cuci toskan (ikot korg hidangan bpe org)
2. Pewarna kuning
3. Daun pandan
4. Gajus & kismis,tomato ptg dadu..
5.daun ketumbar @ daun pudina..
Masukkn beras kedlm rice cooker,masukkn kambing serta kuah beriani td, masukkn gajus,kismis,tomato & daun pandan.. tekan api masak nasi seperti biasa tanpa kacau ye,biarkn je dia bersauna dgn isi2 kambing tu ,dah warm buka penutup periuk titiskan pewarna kuning & tutup semula..dh betol² masak nt baru kacau menggunakan garpu.. siap utk dihidangkn, last taburkn daun ketumbar, utk tambahan korg rebusla telor ..selamat mencuba semua
Kredit resepi: SuiSan Aliezsha
Kredit : Nisa Cheeszif HQ
EmoticonEmoticon