Resepi Ayam masak merah cara kenduri kahwin Sedap..

 


Ayam seekor, gaul garam kunyit dan goreng dulu jangan garing sangat

Bahan blend :

- Cili kering 2 genggam, akk cmpur dengan cili kering tak pedas (rebus dulu )
Bawang besar 1 setengah biji
Bawang putih 6-7 ulas
Halia stgh ibu jari
Belacan setengah ibu jari
Buah tomato size besar 2 biji

Bahan tumis
Tiga sekawan
Bawang besar sebiji hiris2
Serai 1-2 btg titik kan
Daun pandan 4-5 helai kerat atau simpul
  (wajib ada)

Cara memasak :

Cedok minyak dari goreng ayam tadi dalam 3 senduk
Tumiskan dulu bahan tumis hingga semua layu , kemudian tuangkan bahan blend
Tumis hingga bahan2 menggaring dan pecah minyak..
Agak2 nmpak kurang miyak, tambahkan lagi sikit2..
Lepas dah garing, tambahkan gula, garam dan perasa
Kemudian tuangkan sesenduk susu cair
Biarkan pecah minyak lagi sekali, tambah air kalau terlalu pekat
Dah cukup rasa dn sebati, last masukkan ayam goreng gaul sekata
Taburkan hirisan bawang besar
Kecilkan api, tutup sekejap kuali biarkan ayam mereneh dengan sambal..
Siap tuk dihidangkan..

Silakan mencuba..😊
kredit: Nor Haidah Md Said


EmoticonEmoticon