2 cawan beras - dikisar
6 cawan air
Bahan kangkung goreng belacan :
1 ikat kangkung - dibersihkan
2-3 ulas bawang putih
Sambal belacan secukupnya
1/2 biji bawang holland
1 biji cili merah
Sedikit air
Garam dan gula dengan secukup rasa
Bahan sampingan :
Kacang tanah - digoreng
Ikan bilis - digoreng
Telur masin - direbus
Bawang goreng
Limau kasturi
Daun bawang
Isi ayam rebus - jika suka
1. Untuk menyediakan bubur, satukan beras dan air. Masak atas dapur gas, apabila bubur makin pekat boleh ditambah air sedikit dan padamkan api bila beras telah kembang dengan sempurna.
2. Untuk kangkung goreng belacan, panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga garing.
3. Masukkan sambal belacan kemudian tumis lagi sehingga naik bau.
4. Masukkan kangkung dan tambahkan sedikit air.
5. Goreng dengan api yang besar kemudian masukkan bahan perisa seperti garam, gula dan juga perasa tambahan jika suka.
6. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah dan juga bawang holland. Kacau sebati dan biarkan sedikit layu.
7. Siap untuk dihidangkan bersama bubur nasi dan juga bahan2 sampingan yang lain.
Resepi & foto : Mak Su
EmoticonEmoticon