RESIPI TAKOYAKI MEMANG TERANGKAT (26 - 30 biji)

Tags


Bahan²:-
1 cawan tepung gandum
1 1/2 sdb tepung jagung
2 biji telur
1 3/4 cawan air
1 sdb serbuk stok ayam
1 sdt garam
2 sdb minyak masak
1 sdt baking powder

Cara²:-
1. Campurkan semua bahan² dalam mangkuk yang agak besar
2. Kacau dan sebatikan dengan whisk sampai semua larut
3. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama setengah jam.
4. Sediakan bahan inti pula.

BAHAN INTI :
Sotong/ udang/ crab stick/ sosej
Daun bawang - hiris nipis
Kobis bulat dihiris halus
Carrot diparut halus

CARA MASAK :
1. Panaskan acuan takoyaki dan sapukan minyak masak disetiap lubang.
2. Curahkan adunan dalam lubang dalam 3/4 penuh
3. Letakkan inti sotong/udang/ crab stick/sosej disetiap lubang
4. Taburkan carrot, daun bawang dan kobis.
5. Curahkan lagi adunan sampai agak-agak nak melimpah
6. Pusingkan bebola takoyaki tu sampai dapat bentuk bebola (adunan yang berlebih-lebih tu sumbat-sumbat masuk dalam lubang acuan)
7. Pusing dan pusingkan bebola takoyaki sampai bentuk bulat
8. Renjis²kan dari masa ke masa minyak masak dicelah-celah acuan
9. Teruskan sampai nampak garing
10. Angkat takoyaki ke pinggan hidangan
11. Hiaskan dengan bahan hiasan atas

BAHAN HIASAN ATAS :

Sos Takoyaki (resipi sos di bawah)
Mayonis
Bonito flake - beli kat Aeon bahagian makanan Jepun

Cara hias :
1. Drizzle sos takoyaki
2. Drizzle mayonis
3.Taburkan bonito flakes

RESIPI SOS TAKOYAKI

Bahan²:-
1 cawan sos cili
4 kuntum cendawan shitake kering
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan air
1/2 cawan kicap kipas udang
1/4 cawan air asam jawa
2 hiris halia
1 sdb tepung jagung
1/2 cawan gula

Cara²:-
1. Campur semua bahan dalam periuk
2. Masukkan tepung jagung dan
masak dengan api sederhana sehingga mendidih dan pekat.
3. Sejukkan sos
4. Masukkan ke dalam botol sos untuk mudahkan drizzle
.
Kredit : Rozmaliza Omar


EmoticonEmoticon