Sapa yang suka SOMTAM BETIK. Sedapnya masam² manis² pedas
Buat berkuah sikit..hirup sampai licin. Kalau tak der betik boleh tukar kpd buah pauh epal hijau atau nenas. Tapi kalau guna nenas hiris kasar² jer. Jom tengok resepi tak tahan ni telan air liur dahRESEPI SOMTAM BETIK
Bahan²
1/2 biji betik mengkal diparut
2 batang kacang panjang dipatah²kan
3 biji tomato - dihiris²
3 ulas bawang putih
5 - 6 biji cili padi
2 biji limau nipis - diambil jus
3 sdb sos ikan
3 sdb gula siam/ gula pasir
4 sdb kacang tanah goreng
4 sdb udang kering
Cara²
1. Tumbuk bawang putih sekadar pecah dalam lesung dan masukkan cili padi, tumbuk pecah² cili padi. Kemudian masukkan gula siam.
2. Masukkan kacang panjang, tumbuk kasar sambil digaul² bahan yang tadi mengunakan senduk.
3. Kemudian masukkan betik muda dan hirisan tomato. Gaul sambil² tumbuk sedikit lagi.
4. Akhir sekali masukkan kacang tanah dan udang kering. Tumbuk beberapa kali dan masukkan sos ikan dan jus limau
5. Gaul rata². Rasakan masam, manis dan pedas biar secukup rasa. Hidangkan bersama ulaman kangkung.
.
Kredit : Rozmaliza Omar
EmoticonEmoticon