.
Bahan-Bahan :
- 1 labu bawang besar
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- ½ inci lengkuas
- 2 batang serai
- 1 botol sos BBQ(ada jual kat supermarket p la carik apa2 brand pun ok)
- 3 sudu besar madu
- 1 sudu besar serbuk cili
- 3 sudu besar mentega/margerin or minyak
- 1/2 cawan kicap pekat manis(saya buh tak sampai 1/2 pun ni agak2 ye kang negro lak ayam nya)
- 2 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk lada sulah@lada hitam(saya buh lada hitam best lagi dr lada putih)
- garam secukup rasa
.
.
Cara Cara :
1. Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas & serai
.
2. Gaul rata bahan kisar dengan semua bahan lain.
.
3.Tuangkan ke atas ayam dan perap selama 3 jam pada suhu bilik.
.
Tambahan-
.
Selain ayam, boleh guna sosej atau daging juga.
.
Untuk ayam & daging, sebaiknya kelar2 sikit isinya sebelum diperap supaya bahan perapan lebih meresap.
.
Baki perap boleh simpan didalam peti sejuk, utk digunakan di masa akan dtg.
.
BBQ lebih sedap diperap lebih lama.
.
Mula2 perap sekurang2nya 3jam dlm suhu bilik, lepas tu masukkan dlm peti sejuk.
.
Pada hari yg nak masak nnt, baru keluarkan, dan biarkan ais cair dulu.
.
Selamat Mencuba
.
.
Kredit empunya resepi
EmoticonEmoticon