RESEPI SIAKAP 3 RASA PURE ALA THAI

Tags


Bahan-bahan:

* 1 ekor ikan siakap.
* 1 batang serai – dihiris nipis
* 1 biji bawang besar – dipotong dadu
* 3 ulas bawang putih – dicincang halus
* 1 inci halia – dicincang halus
* 1 biji cili merah
* 3 biji cili api
* 1/2 biji timun
* 1 biji tomato
* 1 potong nenas
* 4 helai daun limau purut
* Sedikit daun sup

Bahan sos:

* 3 sudu besar cili kering.
* 3 sudu besar sos cili.
* 2 sudu besar sos tomato.
* 2 sudu sos tiram.
* 2 sudu sos ikan

Cara-cara:

1. Lumur ikan dengan garam dulu kemudian bedakkan dengan tepung jagung. Tepung jagung buat ikan tu lagi rangup. Goreng. Pastikan minyak panas betul-betul sebelum menggoreng.

2. Sementara ikan digoreng, panaskan kuali sebelah dan tumis bawang putih, halia, bawang merah dan serai

3. Masukkan cili besar dan cili api. Lagi banyak cili api lagi padu. Saya letak sikit je sebab tak tahan pedas.

4. Masukkan 3 sudu cili kering. Biar sekejap bagi cili kering tu masak.

5. Masukkan sos cili, tomato dan tiram. Kacau sampai pecah minyak.

6. Masukkan 1 cawan air dan biar sehingga kuah pekat. Kemudian masukkan sos ikan

7. Masukkan pula daun limau purut, timun, tomato dan nenas

8. Siap dan tuangkan ke atas ikan yang dah siap digoreng tadi

Selamat mencuba


EmoticonEmoticon