RESEPI AYAM MASAK LEMON KONFEM KETAGIH MAKAN TAK BERHENTI


Bahan perapan ayam :

- 300~400g isi ayam dipotong 2inci persegi atau hiris nipis.
1 sdk coarse blackpepper
1 sdk garam
1 sdk tepung jagung
1 sdk sos blackpepper
2 sdm kicap manis
~~ Gaulkan semua dan perapkan dalm 30min. Nk perap dlm chiller pun boleh. Mek marinate in room temperature je
.

Bahan utk goreng ayam :

4 sdm tepung gandum
4 sdm tepung jagung, gaulkan kedua2nya dlm pinggan. Ketepikan
.

Bahan2 utk sos :

1 sdm lemon juice
1 sdk lemon zest / kulit lemon
1 sdm cuka
1 sdm honey
1 sdm tepung jagung
1 sdk brown sugar.
~~ Gaulkan kesemuanya dlm mangkuk, ketepikan.
.

Bahan utk tumis :

2cm salted butter
3 cloves garlic, tumbuk
3 inci halia, hiris halus dulu then tumbuk.
.

Cara masak:

Panaskan minyak utk goreng ayam nya dulu. Ambil ayam yg dh marinate td, coatingkan dia dgn campuran tepung gandum+tpg jagung td, goreng dlm minyak panas hingga golden brown. Angkat. Kalau nk lebih crispy ayamnya, buat style korea, angkat sat, lima minit, kecebur balik dlm minyak panas. Confirm crispy. Habiskan kesemua ayamnya.
.

Cara masak sos :

Panaskan kuali masukkan butter. Lepas tu masukkan bwg putih dan ginger. Dh brownish, masukkan bahan sos yg korg bancuh siap2 dlm mangkuk td. Tambahkan sedikit air dlm ½ gelas. Rasa dlu, kalau kurang rasa, tmbah garam. Kemudian masukkan ayam2 popcorn yg korg goreng goreng td, ke dlm sos lemon. Kaup balik bg rata, kemudian tutup api. Siap utk dihidang.
.
Terima kasih. Selamat mencubaaa...
.
.
Credit : Ig @mek_masakmasak


EmoticonEmoticon