Bahan-bahan :
- sepeket mee kuning dicelur
- 4 biji keledek,direbus dan dikisar.
- 1 cawan tauchu,dicuci dan dikisar.
- 6 ulas bawang putih,dikisar.
- 3 biji bawang merah,dikisar
- 1 inci halia,dikisar.
- 3 batang serai,dititik.
- 1 inci lengkuas,dititik.
- 5 sudu makan rempah kari daging.
- Udang kering
- Udang basah kopek kulit
(Dikisar)
- garam,gula secukupnya minyak untuk menumis.
Bahan taburan:
- tepung beras dan gandum
- Serbuk kunyit.
- garam.
- air secukupnya.
- Bawang Besar didadu
- Daun bwg racik halus
- minyak untuk menggoreng.
.
Bahan hiasan :
- tauhu yang digoreng,dipotong kecil.
- daun sup,dimayang.
- bawang goreng.
- telur rebus,dibelah dua. lada hijau,dipotong bulat.
- taugeh,dicelur.
- limau nipis dibelah dua.
Cara penyediaan :
1-Cara untuk tepung rangup
● Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
● Cara menggoreng ada teknik sikit.
● tuang tepung guna senduk Ditepi Kuali..sprti buat rempeyek
● Angkat dan toskan.
● Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
.
2- Cara untuk kuah :
● Panaskan minyak dalam periuk.
● Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
● Kemudian tumis bawang putih,bawang merah,halia dan udang kering dan udang basah yang telah dikisar hingga naik bau.
● Masukkan rampah kari kacau rata,
● Kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar
(selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.
● Masukkan garam dan gula
● Siap dihidangkan.
Kredit:emee sham
EmoticonEmoticon