.
Tumbuk: Bawang putih + Halia
Potong: Bawang merah + Bawang besar + Serai
Ketuk: Cili
.
(Berapa biji kuantiti bahan tumis, depends on kuantiti ayam dan kuah sup)
.
Minyak sikit. Tumis semua sekali.
Campur hirisan lemak ayam.
(Nak terus letak Daun Limau Purut pon boleh)
Tumis sampai layu/garing/wangi.
Api medium.
.
Next:
Ayam. Celery. Carrots.
Basuh.
Potong.
Siram/bilas.
Duduk diam-diam kat bucu kaunter.
Tunggu nama naik nanti baru gi terjun masuk dalam puyuk okay.
.
Air ingin nak mendidih, masuk ayam dulu. Lepas tu baru campak masuk Celery dan Carrots.
Close pot/pan with lid. And waaaaiiiittt.
.
Kemudian masukkan:
1. Kiub Ayam Knorr
2. Sup Bunjut Adabi
3. Garam
4. Gula
5. Maggi cukup rasa
6. Thai Fish sauce
.
Lastly masukkan:
.
1. Daun Ketumbar / Coriander
2. Hirisan bawang besar (wedges)
3. Cili potong
4. Tomato
5. Daun limau purut
6. Perahan asam limau nipis
.
Siap. Selamat mencuba
.
Kredit : Tini Joe
EmoticonEmoticon