Ayam
Kaki dan Leher Ayam
Bawang Putih diketuk
Halia diketuk
Akar Ketumbar
Kiub Pati Ayam
Sedikit Garam
Air secukupnya untuk masak nasi dan sup
Rebus ayam dengan semua bahan diatas sehingga masak..
Kemudian angkat, tos dan ketepikan..
Hanya tinggalkan kaki dan leher ayam sahaja untuk dibuat sup..
Bahan2 untuk Sup:
Air Rebusan Ayam
Kaki dan Leher Ayam yang telah direbus
Sup Bunjut Thai @kelantan_grocer
Daun Ketumbar
Bawang Goreng
Panaskan air rebusan ayam dan masukkan rempah sup bunjut.Perasakan dengan garam gula secukup rasa..
Sedap dihidang dengan taburan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng..
Bahan2 untuk Nasi
Beras dicuci bersih
Halia diketuk
Bawang Putih diketuk
Daun Ketumbar
Akar Ketumbar
Sedikit marjerin
Air Rebusan Ayam
Campurkan semua bahan diatas dan masak nasi seperti biasa didalam rice cooker..
Bahan2 untuk Sos
Cili Api Hijau
Cili Merah
Daun Ketumbar
Akar Ketumbar
Bawang Putih
Sos Tiram
Sos Ikan
Kicap Manis
Thai Palm Sugar/Gula Perang
Jus Limau Nipis
Sedikit Air Rebusan Ayam
Cara2:
Kisar semua bahan diatas dan perasakan dengan garam secukup rasa..
.
Credit Instagram @kak_t68
EmoticonEmoticon