RESEPI ROJAK AYAM PADU BUAT MOREH BULAN PUASA



Bahan - Bahan KUAH:-

1 1/2 cwn kacang tanah goreng, buang kulit dan kisar halus
2 keping nissan
2 biji bawang besar holland**
3 ulas bawang putih
2 senduk nasi cili giling
4 keping biskut marie dikisar (untuk pekatkan kuah) -optional. Klau x nk guna boleh ganti dengan bancuhan tepung jagung
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam dan gula
Air anggaran pekat kuah
Sedikit minyak untuk menumis


Cara² buat KUAH:-

1. Blend bahan² bertanda *

2. Panaskan minyak. Masukkan bahan blend dan cili giling. Tumis hingga pecah minyak.

3. Kemudian masukkan air, air asam jawa, kacang yg dikisar dan nissan. Masukkan biskut marie. Perisakan dengan gula dan garam secukupnya.

4. Masak hingga kita dapat kepekatan yang kita nak.


Bahan² CUCUR:-

3 senduk tepung gandum
Air secukupnya
1 sdt soda bikarbonat
1 ikat kangkung- hiris halus
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Air secukupnya


Cara buat CUCUR :-

1. Masukkan semua bahan². Gaul rata². Perap 1/2 jam.
2. Panaskan minyak dan sudukan adunan ke dalam minyak (buat besar² sbb cucur akan dipotong)
4. Bila dah masak, angkat dan potong.


Bahan² ROJAK:-

1 ekor ayam (potong empat)
1 batang timun (hiris nipis)
1 biji sengkuang (hiris nipis)
1 pokok daun salad (hiris nipis)
2-3 biji ubi kentang (rebus hingga lembut kemudian goreng sekejap)
4 keping tauhu (goreng dan potong)
4 biji telur (rebus keras dan goreng sekejap)
1 bungkus mee kuning dicelur sekejap


Cara² buat ROJAK:-

1. Ayam dipotong empat. Gaulkan dengan kunyit, garam dan sedikit kicap manis. Rebus ayam dengan sedikit air saja, sampai kering air ayam. Angkat dan goreng sekejap.

Potong ayam kecik² dan campur bersama² bahan² rojak dan cucur tepung. Tuang kuah atas rojak.
.
Kredit : Rosmaliza Omar


EmoticonEmoticon