RESEPI KARI SARDIN KEGEMARAN SEGENAP LAPISAN MASYARAKAT

Tags

 


🤭🤭🤭

Bahan-bahan:
- 1 tin sardin
- 2 biji bawang besar (Hiris)
- 2 ulas bawang putih (Hiris)
- 2 sudu besar cili boh
- 2 sudu besar rempah kari (Saya guna Adabi)
- Garam
- 1 sudu kecil halba campur
- Air asam jawa
- Nisan kerek/gula melaka
- Kentang (Hiris nipis)
- 1 tangkai daun kari
- Kacang bendi
- Cili besar

Cara-cara:

1) Goreng kentang separuh masak. Ketepikan.

2) Menggunakan minyak yang sama, tumiskan bawang besar, bawang putih, daun kari, dan halba campur hingga wangi.

3) Masukkan cili boh dan tumis lagi hingga masak.

4) Kemudian masukkan rempah kari dan air asam jawa. Kalau suka berkuah, masukkan sedikit air. Biarkan mendidih.

5) Bila dah mendidih, masukkan ikan sardin beserta sosnya. Kacau-kacau kejap.

6) Perasakan dengan garam dan nisan kerek/gula melaka.

7) Masukkan kacang bendi dan cili besar dan perlahankan api dapur. Reneh kejap hingga terbit minyak.

😎 Akhir sekali, masukkan kentang yang telah digoreng tadi, kacau kejap dah boleh tutup api dapur.
9) Sedia dihidang.

Duo mantap dia semestinya telur dadar. Tak dinafikan lagi!


EmoticonEmoticon