- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia (hiris besar melebar)
- 5 tangkai cili kering (ikut nak pedas)
- 2 sb Minyak masak
- 1 sb Minyak bijan
Bahan lain:
- Ayam
- Cendawan shitake
- 3 sb sos tiram
- 5 sb kicap manis
- Lada hitam
- 3 sb kicap cair
- 5 sb tepung jagung (bancuh dgn air)
- Air secukupnya
- Telur
- Sawi
- Yee mee
- Stok ayam
Cara-cara:
1. Hiris atau tumbuk bahan tumisan terlebih dahulu (kecuali cili kering) dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan cendawan shitake yang telah dipotong kecil.
3. Kemudian masukkan sos tiram, kicap manis, kicap cair dan juga lada hitam.
4. Masukkan ayam dan cendawan shitake yang telah dipotong kecil.
5. Biarkan sehingga mendidih. Pastu masukkan air. Masak sehingga ayam betul2 empuk.
6. Ikut banyak mana sizzling yang ingin di masak Biarkan menggelegak sehingga ayam cukup empuk.
7. Perasakan dengan stok ayam jika mahu.
8. Kemudian masukkan air tepung jagung dan masak hingga pekat.
Untuk hidangkan
1. Ceduk kuah, masukkan yee mee & sawi. Apabila kuah sudah mengelegak, pecahkkan teluar dan masukkan lagi kuah. Bila mee sudah lembut dan telur masak boleh angkat dan hidangkan. Makan dengan cili potong.
Selamat mencuba!
: Resepi Masakan Instagram & Norfaezawati Wahid
EmoticonEmoticon