BAHAN-BAHAN
NASI KHOMOK
****************
1/2 ekor ayam - dipotong dan dicuci bersih
2 cawan beras basmathi - rendam 30 minit, toskan
2 sb rempah khomok - campurkan sedikit air, jadikan pes
2 sb marjerin / minyak sapi / mentega
3-4 sb minyak masak
1 batang serai - diketuk
2 tangkai akar ketumbar - diketuk
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
Garam / nisse / serbuk pati ayam
Daun ketumbar - dihiris kasar
Rempah 4 sekawan :
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
Bahan hiris :
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/4 biji bawang holland
CARA-CARA
1) Panaskan minyak masak dan marjerin / mentega / minyak sapi.
2) Tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau.
3) Masukkan serai, akar daun ketumbar dan juga bahan yang telah dihiris. Tumis hingga garing.
4) Masukkan rempah khomok. Setelah naik bau, masukkan ayam. Kacau rata.
5) Kemudian, masukkan susu cair dan air.
6) Perasakan dengan garam, nisse, serbuk pati ayam.
7) Setelah mendidih dan ayam separuh masak, keluarkan ayam. (kita tinggalkan 2,3 ketul ayam untuk masak dengan nasi)
Tutup api dan masukkan daun ketumbar. Kacau.
9) Masukkan beras ke dalam periuk dan tuangkan rempah yang telah dimasak. Gaul rata dan masak nasi seperti biasa.
10) Setelah nasi masak, gemburkan nasi dengan garfu. Masukkan daun ketumbar dan tutup periuk.
NOTA @tihiecikman
Sukatan susu cair dan air bergantung pada beras yang digunakan.
Boleh juga masukkan 1 kiub pati ayam.
Jika ada daun pudina boleh juga masukkan ke dalam nasi.
Jika tiada rempah khomok boleh buat sendiri.
✓ 2 st rempah kari daging
✓ 1 st serbuk kunyit
✓ 1 st serbuk ketumbar
✓ 1/2 st serbun jintan putih
✓ 1 st garam
✓ 1 sb gula
*satukan ke semua rempah dengan sedikit air
dan jadikan pes.
Masa gemburkan nasi, jangan guna senduk. Untuk elakkan nasi menjadi patah.
AYAM GORENG
****************
Ayam yang dimasak bersama rempah khomok
2-3 sb tepung bestari
2 tangkai daun kari
Garam - jika perlu
Minyak masak - untuk menggoreng
CARA-CARA
1) Perap ayam bersama tepung bestari dan daun kari.
2) Setelah itu, goreng ayam bersama daun kari seperti biasa. Angkat dan toskan.
SAMBAL LADA
****************
1 biji cili merah
7 biji cili padi merah
7 biji cili padi hijau
1 biji tomato
2 batang akar ketumbar - basuh bersih
1/2 inci belacan
1 sb cuka
1/4 cawan air panas
Garam / gula / serbuk pati ayam
CARA-CARA
1) Kisar kasar semua bahan.
2) Perasakan jika terkurang rasa masin dan manisnya. Siap!
ACAR
******
4 sb cuka
Garam / gula / serbuk pati ayam
Bahan dihiris :
1 batang timun
1 batang lobak merah
1 biji tomato
3 biji bawang merah
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
1 tangkai daun ketumbar
CARA-CARA
1) Gaulkan ke semua bahan yang dihiris.
2) Masukkan cuka, garam, serbuk pati ayam dan garam secukupnya. Gaul dan siap!
NOTA @tihiecikman
Boleh juga masukkan hirisan bawang holland dan cili padi.
Credit to : MrsNor Wahid
EmoticonEmoticon