RESEPI KUAH ROJAK PEKAT LIKAT MEMIKAT

Tags


😁😁😁
Bahan2...

💚 segenggam cili kering(dipotong dan dibuang bijinya dan dibasuh bersih dan direndam sekejap ngan air panas yea dalam 5mnit je pas tu toskan)

💚 Belacan(cikpooja guna belacan melaka dan cikpooja guna separuh dr dalam pic dibawah ye..rujuk pic)

💚 1cwn gula merah(bukan gula perang yea..)

💚 3cwn gula pasir

💚 1/2cwn kicap(kicap yg dok makan ngan nasi tu)

💚 5sb sos cili

💚 3sb tepung jagung(dibancuh dgn 1/2cwn air)

💚 2sb garam(bleh boh ckit2 kalau takut masin)

💚 2sb bijan

💚 Segenggam kacang tanah digoreng tanpa minyak dan diblande kasar


Cara2 masaknya....

👉 cili + belacan +secwn air diblande smpai halus(masukkan lam kuali)
👉 Gula merah dibancuh dgn secawan air dan ditapis(masukkan lam kuali)
👉 Masukkan gula pasir
👉 Masukkan kicap dan sos cili
👉 Masak dulu semua bahan2 td smpai mendidih...jaga2 sbb dia cepat meruap ..kang melimpah banjir plak dapo kome...selalu kacau2 kuah tu yea...
👉 Bila kuah dah mendidih... masukkan garam secukupnya.. supaya balance rasa dia...
👉 Pas tu masukkan air bancuhan tepung jagung td... kacau2 sebati...
👉Time nih mmg kene kacau selalu guna api slow yea.....
👉 Masak smpai kuahnya agak pekat...
👉 Barulah masukkan 2sb bijan dan 2sb kacang tanah yg di blande....kacang blande yg lebih tu bila time nak makan..baru ditabur lagi atas rojak na...
👉 Masak lagi smpai pekat hitam memikat...
Siap sudahhhh 😍...
Sekian ..
Kredit : cik pooja


EmoticonEmoticon