- 3 senduk minyak masak
- 3 biji telur
- 1/2 sudu kecil white pepper
- Secubit garam
- 1 paket kueyteow dibahagikan kepada 3 bahagian. (Cuci untuk buang minyak & toskan)
Cara2:
1. Dalam mangkuk pecahkan telur, masukkan white peper & garam. Pukul rata.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan kueytiau dalam mangkuk berisi telur tadi & terus goreng macam goreng telur dadar. Goreng untuk sepinggan ye. So kena goreng 3x untuk 3 orang makan.
Bahan2 untuk kuah kueyteow:
- 3 biji bawang putih diketuk
- 1 bahagian fillet ayam
- 10 ekor udang & sotong
- 1 batang carrot dihiris nipis-nipis
- 4 biji anak jagung (baby corn)
- 2 pokok sayur kailan
- 1/2 sudu white pepper
- 3 sudu sos tiram
- sedikit garam
- 1/2 kiub ayam
- 2 -3 sudu tepung jagung dibancuh dengan air
Cara2:
1-Panaskan 2 sudu makan minyak masak.
2-Masukkan bawang putih kacau hingga keperangan & masukkan isi ayam berserta sos tiram dan hingga ayam masak.
3-Masukkan air, carrot ,anak jagung dan batang kailan. Dah menggelegak masukkan udang, sotong, kiub ayam. Perisakan dengan whitepepper & garam secukupnya.
4-Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Agak2 byk mana kuah korang nak. Fungsi tepung jagung untuk memekatkan kuah. Sesuaikan rasa. Boleh tambah extra white pepper & sos tiram jika suka.
Bila dh siap, curahkan kuah ke dlm pinggan berisi kueytiau goreng tadi & enak dimakan panas2.
EmoticonEmoticon