(Jangan rendam dengan air suam/air panas. Nanti bihun lembik).
Bahan Tumis (blend)
Bawang Merah
Bawang Putih
Cili Kering (yang dah direbus/rendam air panas)
Udang kering
Tomato
Tumis bahan di atas sampai pecah minyak.
Masukkan
Perencah Bihun Goreng Adabi - ni saya suka tambah. Lagi sedap.
Sos tiram
Kicap manis
Kicap masin
Masukkan rencah ikut citarasa masing2.
Suggestion :
Dada ayam
Sotong & udang
Fish ball & fish cake
Daging
Lepas masukkan semua ni tutup kuali.
Perlahan sikit api.
Bagi semua rencah ni keluarkan air.
Sebab tu saya tak letak air dlm bihun saya.
Semua air dari rencah je.
Make sure tutup kuali sbb kalau tak tutup takkan keluar air byk sgt.
Bila semua rencah dah masak boleh masukkan sayur.
Saya suka letak kobis, carrot & daun bawang je.
Carrot tu potong mancis utk nampak cantik.
Bila semua sayur dah lembut, Masukkan garam & gula
Akhir sekali masukkan bihun yg dah di tos.
Gaul semua sampai rata.
Masukkan tauhu yang dah digoreng.
Kalau rasa kurang masin boleh la tambah garam or kicap masin sikit.
Kalau rasa kering, or bihun keras baru tambah air panas sikit.
Utk hiasan : hirisan daun bawang, hirisan cili besar, telur dadar potong nipis & bawang goreng.
Sekian.
Selamat Mencuba
EmoticonEmoticon