Bahan - Bahan :
- 2 pinggan nasi sejuk- 2 biji telur ayam
- 8 ekor udang - sedang2 besar
- 2 ekor sotong – hiris nipis
- 1 btg daun bawang, potong pendek
- daun sawi hijau, potong-potong
- 2 sdm kicap manis
- 1 sdm sos tiram
- 2 sdt garam
- 1 sdt menteg untuk menumis
- minyak untuk menumis
Bahan tumbuk halus :
- 2 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 1 biji lada merah – buang bijinya
- 6 biji lada cili – warna merah
- 1 cm kunyit (optional)
- 1/2 sdt lada sulah (optional)
Cara penyediaannya :
1. Panaskan minyak bersama mentega dengan api besar, masukkan sotong dan udang hingga berubah warna dan setengah masak
2. Masukkan telur, kacau hingga menjadi spt scrumble egg
3. Masukkan bahan tumbuk halus dan daun bawang, masak sebentar hingga harum. Masukkan daun sawi, kacau lagi.
4. Masukkan nasi. Tambahkan garam, kicap manis dan sos tiram, kacau rata.
5. Angkat dan sajikan panas-panas
EmoticonEmoticon