2 kilo daging (daging batang pinang lembut) rebus besar2 dlm pressure cooker
Dah siap empuk
Angkat dan gaulkan sos :
- 5 sdb sos cili
- 5 sdb sos tiram
- 6 sdb sos black pepper
- 6 sdb sos ikan
- 1 1/2 sdb black pepper guna dlm botol yg berbiji halus tak dak sendiqi tumbok
- 2 sdb gula
- Sedikit garam
- 1/2 cawan minyak
.
Bakar sekejap utk bagi sedikit garing. Guna Air Fryer.
-lapik aliminium foil supaya sos tak jatuh ke bawah dan bole ambik dan sapu setelah daging dingkat.
.
Daging tu bila angkat letak dlm pinggan sapu lebihan sos yg ada..
.
Atau cara lain :
Daging tak perlu rebus hanya perap dgn semua bahan dan perap semalaman.
Bakar smpi masak. Cara ini daging lebih berjuicy.
.
Sos pencicah :
- 1 cawan air suam
- Segenggam asam jawa ramas keduanya ambil air saja
- 3 sdb sos ikan
- 1 sdb jus limau nipis atau jus dari 2 biji limau kasturi
- 3-5 sdb gula kabung Thai
- 15 cili padi merah Thai tumbuk
- 10 ulas bawang merah hiris nipis2
- 5 ulas bawang putih dadukan halus2
- Sedikit cili sos- tak letak pun ok
- 1 sdb beras disangai dulu kemudian ditumbok
- Daun ketumbar hiris nipis
- Campo semua bahan.
.
Masak atas api sehingga mendidih kemudian tambah bancuhan air tepung jagung jika suka.
Bancuhan sos klu tak guna tepung jagung tak payah masak pun tak pa..
.
Resepi asal gugel saja.. Ada sedikit penambahan bahan2.
Klu ada salah silap harap dimaafkan.
Hangpa buat la bagi sesedap cinta rasa dan perasaan hangpa,hahaha.
.
Kredit : Makcik Ratu
EmoticonEmoticon