- 3 cawan beras
- 3 cawan air
- ½ cawan santan pekat
- 2 helai daun pandan (disiat dan disimpul) atau 1 batang serai (diketuk)
- ⅓ sudu kecil garam
Bahan-bahan sambal ikan bilis :
- 1 cawan ikan bilis
- 20 biji cili kering
- ½ cawan minyak masak
- 5 biji bawang merah kecil
- 2 biji bawang besar
- 1 cm halia
- Sedikit belacan
- Air asam jawa
- 2 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan lain :
- Kacang tanah yang telah digoreng
- Ikan bilis goreng
- Telur rebus
- Timun
Persediaan Bahan-bahan :
- Basuh ikan bilis dan tuskan.
- Potong cili kering, buang biji dan rebus atau rendamkan dalam air panas hingga kembang. - Kemudian kisar bersama halia.
- Kisar bawang merah bersama bawang besar.
- Kupas telur rebus dan belah dua. Potong serong timun.
Cara Membuat Nasi Lemak :
- Kupas telur rebus dan belah dua. Potong serong timun.
Cara Membuat Nasi Lemak :
- Berikut adalah langkah-langkah menyediakan nasi lemak yang peroi, lemak & wangi dan sambal tumis ikan bilis yang sangat sedap.
Memasak nasi :
- Bersihkan beras dan tuskan.
- Masukkan beras ke dalam rice cooker dan masak sehingga air kering.
- Kemudian masukkan air, garam dan daun pandan. Kacau sebati. Teruskan memasak seperti biasa.
- Bila air hampir kering, masukkan santan dan kacau sekata.
- Tutup balik periuk dan tunggu sehingga nasi masak.
Membuat sambal ikan bilis :
- Panaskan minyak dalam kuali atau periuk.
- Tumiskan bawang kisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan belacan, dan tumis menggunakan api kecil sehingga pecah minyak.
- Masukkan gula dan teruskan menumis sehingga sambal berwarna merah gelap dan berkilat.
- Kemudian masukkan ikan bilis, air, air asam jawa dan garam. Kacau rata.
- Biarkan mereneh selama 10 minit atau sehingga sambal pekat, kemudian angkat.
Cadangan Hidangan :
Hidangkan nasi lemak panas-panas bersama sambal ikan bilis, telur rebus, kacang tanah goreng dan hirisan timun. Boleh juga ditambah lauk lain seperti ayam goreng, rendang, sambal sotong atau telur goreng.
Sumber: anekaresepi
EmoticonEmoticon