BEST UNTUK SAHUR... Mesti bangun tengok lauk terus berselera untuk makan
Puah fikir nak masak menu apa..last² puasa kita buat nie laa pulak..cik suami cakap sedap..nie 1st time dia makan phad phed..next time dia suruh buat lagi..
Sape nak resepi ambik kat bawah yea..
Bahan² blander..
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
Cili merah
Cili padi
Serai
Halia
Semua ni saya main agak² je.. cuma lebih kan cili padi..lagi pedas lagi sedap..
Bahan lain²..
8 helai daun limau purut (carik²)
2 btg serai (diketuk)
1 Tomato (belah 4)
serbuk kunyit
Garam & aji
Cara² Masak..
Tumis bahan blander dengan minyak sampai naik bau..letak skali serbuk kunyit daun limau purut dan serai yg di ketuk..dan masuk kan ayam bagi ayam tu kecut dulu..bila ayam dah sparuh masak..letak la perasa garam & aji..
Bila ayam dah masak..letak tomato & carrot..kalau korang ada kacang panjang boleh letak skali yea..sya letak ape yg ada kat dapur jea nie..kacau² dan biar sekejap pastu tutup api siap..boleh la di makan..
Selamat mencuba by Ekin Omar
EmoticonEmoticon