Hari ni buat stock pes tomyam homemade
Ikut resepi ni..Resepi dari FB juga..
.
RESEPI PES TOMYAM HOMEMADE
.
Bahan2
2 biji bawang besar
4 biji cili merah
10 biji cili kering
2 inci lengkuas
4 batang serai
2 sudu udang kering
6 helai daun limau purut
2 inci belacan (dibakar)
air asam jawa, gula & garam
.
Cara-caranya:
.
1. Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air.
2. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga pecah minyak n menjadi pes.
4. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan. Kalau nak guna boleh ambil.
.
P/s
Boleh diguna utk menu Bihun Goreng Tomyam dan Nasi Goreng Tomyam.
.
Credit : Faridah Essa
EmoticonEmoticon