Resepi Set Nasi Minyak


Nasi minyak ramai orang suka makan tiap Kali kenduri,mesti rindukan NAK makan nasi minyak..,malah,sekarang musim PKP,kenduri pula perlu ditangguhkan,Yang teringin Nak makan nasi

minyak..boleh la Cuba masak dirumah,saya sertakan RESEPI NASI MINYAK & DAGING MASAK HITAM & ACAR TUMIS

👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Beras basmati 5 pot :

- Susu Cair =1 cawan
Bawang merah 5 biji dihiris halus
Bawang putih 3 biji dihiris halus
Halia 2cm dihiris/atau ditumbuk
Serai 1 batang (dikatok)
Bunga lawang 1 biji
Buah pelaga 3 biji
Kayu Manis 1 batang kecil
Bunga cengkih 3 biji
Minyak sapi 2@3 sudu besar
Sedikit pewarna kuning atau serbuk kunyit(hujung sudu)
Garam Dan serbuk perasa(agak2)

✨✨rendamkan beras basmati selama 30-45 minit Dan toskan
P/S sukatan air = 1 pot beras basmati= 1 ¼ pot air

👩🏼‍🍳👩🏻‍🍳🐐RESEPI DAGING MASAK HITAM🐄

Bahan bahan :

1 kg daging(direbus sehingga empuk)
Kacang peas Dalam tin 4@5 sudu besar(jika suka)
Kismis 1 kotak kismiss @ 4 sudu besar
½botol kecil kicap Manis(cap kipas udang saya Guna)
1 batang serai dikatok
Daun kari 2 batang
1 sudu besar air asam jawa
2 biji bawang besar dihiris halus
2 sudu besar Serbuk Kari daging
1 sudu besar serbuk sup
1 batang kayu Manis,1 biji buah pelaga,1biji Bunga lawang,2 biji Bunga cengkih
Gula pasir@gula Melaka 3 sudu besar
Garam Dan serbuk perasa
Minyak masak untuk menumis
Air rebusan daging 4 senduk

Bahan Kisar:

5 batang batang serai
10 tangkai cili kering - boleh tambah jika suka pedas
Halia sebesar ibu jari
20 biji bawang merah atau @ biji bawang besar
4 biji buah keras
10 biji bawang putih

Caranya : 

1)panaskan minyak,Dan masukkan daun kari, serai,bawang Yang dihiris,Bunga lawang,buah pelaga,Bunga cengkih,kayu manis, masak sehingga Naik bau atau sedikit kekuningan

2.masukkan bahan Yang dikisar Dan masak sehingga pecah minyak Dan masak

3.apabila Sudah pecah minyak,masukkan serbuk Kari,Dan serbuk sup.(masak seketika)

4.masukkan air asam jawa 1 sudu besar

5.masukkan kicap Manis Dan air rebusan daging(4 senduk) Dan masukkan sekali daging Yang telah direbus

6.masukkan kismis ,kacang peas Dan masakkn agak sedikit kering ..(Kalo suka.berkuah Pon tak pe)

7.perasakan dengan gula melaka,gula putih,garam,Dan serbuk perasa(Rasakan secukup rasa Yang dimahukan)
8.siap dihidang...

👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳RESEPI ACAR TIMUN BERTUMIS

Timun 1 biji(dipotong)
Lobak merah 1 biji(dipotong)
Bawang kecil 15 biji
Bawang putih 15 biji
Halia 2 cm dihiris halus2
Biji sawi 1 sudu besar
Cili kisar 3 sudu besar
Rempah Kari ikan 1 sudu besar
Gula melaka 1 sudu besar
Gula putih 1 sudu besar
Kismis 2 sudu besar
2 sudu besar cuka
Garam(agak
Serbuk perasa
Daun kari 1 batang
Minyak masak 3 sudu besar

Caranya :

1.panaskan minyak masak,Dan masukkan biji sawi dam daun kari

2.Tumis cili kisar sehingga pecah minyak,

3.Masukkan serbuk Kari Dan masak seketika

4.masukkan ,halia,bawang kecil Dan bawang putih,masak sehingga lembut(API perlahan)

5.apabila Sudah lembut,masukkan cuka,garam,gula melaka,gula putih,serbuk perasa,Dan kismis...

6.masukkan lobak merah Dan timun..masak lembut sehingga masak ..

P/s=sesuai dimakan dengan daging/kambing masak hitam ,ayam masak tomato,ayam masak merah,Kari ayam,Kari daging,masak kurma ayam,daging,kambing,atau telur,..atau ikut Yang disukai😍😍

Kredit : Nurul Ateekah


EmoticonEmoticon