Bahan-bahan:⠀
1. 2 sudu besar minyak masak ⠀
2. 4 ulas bawang putih di cincang ⠀
3. 1 biji telur ⠀
4. 2 cawan nasi sejuk - di peroi ⠀
5. 1/2 cawan isi ketam yang di rebus⠀
6. 2 sudu teh kicap cair ⠀
7. 1 sudu teh kicap sotong ⠀
8. ½ sudu teh gula⠀
9. 1/2 sudu teh lada sulah ⠀
10. 1 tangkai daun bawang di hiris nipis⠀
11. Sedikit serbuk cili Thai ⠀
⠀
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali besar dengan api yang sederhana. Masukkan minyak masak dan tumis bawang putih hingga berubah warna, pecahkan pula telur sambil di kacau.
2. Masukkan nasi dan isi ketam dan kacau sebentar.
3. Masukkan kicap sotong, kicap cair, gula, lada sulah dan kacau lagi sehingga semua bahan bercampur dan sebati.
⠀
4. Masukkan daun bawang dan kacau sekadar bercampur dan matikan api. Hidangkan dengan serbuk cili Thai, potongan limau dan cili padi.
⠀
p/s: Untuk topping macam dalam gambar, goreng telur add-on secara berasingan dan tambahkan isi ketam
Sedia untuk dlnikmati! Selamat mencuba, Foodies!
EmoticonEmoticon