MEE REBUS LAGEND SIRIUS SEDAP

Tags


Kuah Mee Rebus wajib diperisakan dengan daging baru terangkat. Gabungan jus manis daging & udang kering menjadikan kuahnya mesra bersama keledek & biskut merry. Menu mee rebus Lagend dari dapur Kak Chik selalu mendapat sambutan bila2 ada majlis. Ini Kak Chik kongsi untuk kawan2 buat. Insyallah sedap seghoti!

RESEPI UNTUK 20 ORANG MAKAN
BAHAN A - BLENDER HALUS
3 BIJI BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
3 INCI HALIA
2 INCI LENGKUAS
CILI KERING 2 GENGAM
1 PAKET KECIL SERBUK KARI DAGING
PANASKAN MINYAK MASAK. TUMISKAN BAHAN A SAMPAI MASAK @ GARING.

BAHAN B - GORENG DENGAN MINYAK PASTU BLENDER KASAR.
UDANG KERING 1 GENGAM
UDANG GERAGAU 2 GENGAM

BAHAN C
1 KG KLEDEK - REBUS EMPUK BLENDER HALUS.
BISKUT MEERY - 1/2 KILO BLENDER
ASAM KEPING SECUKUPNYA
GARAM
GULA MERAH/ GULA MELAKA
GULA PASIR
PAK AJI
AIR SECUKUPNYA

BAHAN D
DAGING DALAM 1 KILO - HIRIS NIPIS REBUS SAMPAI EMPUK. AIR REBUSAN MASUK DALAM KUAH.

BAHAN E
UDANG BESAQ IKUT BUDGET - LETAK KUNYIT & GARAM. GORENG SEBENTAR JANGAN TERLEBIH MASAK.

BAHAN F
SAYURAN UNTUK ULAM
TAUGEH, TIMUN, DAUN SUP,CILI HIJAU, LIMAU
TELUR REBUS
BAWANG GORENG.
MEE KUNING 2 KILO - CELUR

CARA MEMBUATNYA.
MASUKKAN DALAM PERIUK BAHAN A, BAHAN B, BAHAN C DAN BAHAN D.
MASAK SEHINGGA MENGELEGAK.
UNTUK HIDANGKAN, TABURKAN BAHAN E & BAHAN F ATAS MEE.

NOTE# KUAH KENA AGAK-AGAK KEPEKATANNYA & ADA RASA MANIS- MANIS SIKIT. SEIMBANG ASAM GARAMNYA.

IKHLAS DARI "DAPUR KAK CHIK"

Credit : Dapur Kak Chik


EmoticonEmoticon