RESEPI UNTUK 20 ORANG MAKAN
BAHAN A - BLENDER HALUS
3 BIJI BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
3 INCI HALIA
2 INCI LENGKUAS
CILI KERING 2 GENGAM
1 PAKET KECIL SERBUK KARI DAGING
PANASKAN MINYAK MASAK. TUMISKAN BAHAN A SAMPAI MASAK @ GARING.
BAHAN B - GORENG DENGAN MINYAK PASTU BLENDER KASAR.
UDANG KERING 1 GENGAM
UDANG GERAGAU 2 GENGAM
BAHAN C
1 KG KLEDEK - REBUS EMPUK BLENDER HALUS.
BISKUT MEERY - 1/2 KILO BLENDER
ASAM KEPING SECUKUPNYA
GARAM
GULA MERAH/ GULA MELAKA
GULA PASIR
PAK AJI
AIR SECUKUPNYA
BAHAN D
DAGING DALAM 1 KILO - HIRIS NIPIS REBUS SAMPAI EMPUK. AIR REBUSAN MASUK DALAM KUAH.
BAHAN E
UDANG BESAQ IKUT BUDGET - LETAK KUNYIT & GARAM. GORENG SEBENTAR JANGAN TERLEBIH MASAK.
BAHAN F
SAYURAN UNTUK ULAM
TAUGEH, TIMUN, DAUN SUP,CILI HIJAU, LIMAU
TELUR REBUS
BAWANG GORENG.
MEE KUNING 2 KILO - CELUR
CARA MEMBUATNYA.
MASUKKAN DALAM PERIUK BAHAN A, BAHAN B, BAHAN C DAN BAHAN D.
MASAK SEHINGGA MENGELEGAK.
UNTUK HIDANGKAN, TABURKAN BAHAN E & BAHAN F ATAS MEE.
NOTE# KUAH KENA AGAK-AGAK KEPEKATANNYA & ADA RASA MANIS- MANIS SIKIT. SEIMBANG ASAM GARAMNYA.
IKHLAS DARI "DAPUR KAK CHIK"
Credit : Dapur Kak Chik
EmoticonEmoticon