RESEPI TALAM ROTI PAUN SEDAP

Tags

 



1. LAPISAN BAWAH

BAHAN-BAHAN :

- 8 keping roti putih Gardenia- di carik2
2 biji telur gred B
50 gm raisin- linda xguna
1/2 cwn gula
1/2 sk garam
130 ml santan pekat- Linda guna santan kara je😄
300 ml air
Sedikit esen vanilla

CARA PENYEDIAAN:

📌 Satukan semua bahan-bahan dan rendamkan roti selama 20 minit (sehingga lembut)
Masukkan dalam loyang 8"(Sapu minyak dulu sekeliling loyang dan alas plastik)
Kukus selama 25 minit...

Apabila masak angkat dan cakar dengan garfu.
(Jika terdapat sedikit air di permukaannya, sendengkan loyang dan buangkan air guna sudu atau kertas tisu, pastu baru cakar2kan sedikit dan tuangkan adunan lapisan tengah)

2. LAPISAN TENGAH

BAHAN-BAHAN :

1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
1/2 sk garam
2 biji telur gred B
100 ml santan pekat
300 ml air
sedikit pewarna hijau
sedikit perisa pandan

CARA PENYEDIAAN:

Satukan semua bahan2, kacau rata dan tapis ke dalam periuk.
Masak hingga naik wap, guna api sederhana je. Masa ni sentiasa kacau guna whisk je...jangan terlalu pekat atau terlalu cair, adunan seolah2 macam susu pekat je.
Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 minit ( Apabila masak, cakar dengan garfu)

LAPISAN ATAS

BAHAN-BAHAN:

1/2 cwn tepung kastard
1/2 cwn gula
1/4 sk garam
Sedikit esen vanilla
3 biji telur gred B
100 ml santan pekat
300 ml air
sedikit pewarna kuning/oren (tak letak pun takpe)

CARA PENYEDIAAN:

Ikut seperti lapisan tengah. Satukan semua bahan2 dan tapiskan.
Masak jangan terlalu pekat & jangan terlalu cair. Guna api sederhana dan sentiasa di kacau supaya tak berketul2.

Tuang adunan ke atas lapisan tengah dan kukus selama 25 minit.

Tips
~Apabila lapisan tengah sudah masak, keluarkan dari kukus
~Lap dgn tisu dapor jika ada air pada permukaan kuih
~Cakar permukaan kuih dengan garfu

Kemudian tuangkan adunan lapisan atas

~Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit atau sehingga talam masak dengan sempurna
~ Jika tidak tutup permukaan loyang atau tidak balut tutup kukus dengan kain, lap tutup kukus setiap 5 minit untuk menghasilkan permukaan kuih yang kelihatan licin dan rata

Setelah kuih masak sejukkan hingga benar-benar sejuk barulah di keluarkan dari loyang
Potong talam dengan menggunakan pisau plastik ini untuk mendapatkan potongan talam yang cantik


EmoticonEmoticon