Tepung bestari (original)
1. Kelar ikan siakap seperti dalam gambar senang nak cubit2 nanti.
2. Perap dengan tepung bestari original 1 jam. Renjiskan minyak sedikit atas bekas dan badan ikan.
3. Masukkan dalam air fryer bakar 2 kali balik2kan depan belakang. Kalau versi biasa terus je goreng dalam kuali dengan minyak (optional).
*Masak ikan pun ada cara tersendiri untuk kurangkan kalori.
*Sepatutnya guna salad yang biasa tu je. Tapi boleh campur2 timun, tomato, daun ketumbar (optional).
*Empunya resepi guna suhun kalau guna bihun pun boleh. Suhun ganti karbo untuk nasi.
Sos hijau Thai :
1 genggam kecil cili padi hijau (tak nak pedas menyengat boleh kurangkan dan gantikan dengan cili besar hijau)
2 batang daun ketumbar
1/2 sudu besar nisse Thai
3-4 sudu besar sos ikan
1 labu bawang putih jeruk
1/2 biji lemon & 1/2 limau nipis (ambil airnya)
Sedikit sahaja air
1. Kisar sampai lumat tuang dalam mangkuk.
2. Kemudian masukkan 2-3 biji bawang putih cincang. Boleh sesuaikan rasanya kalau perlu.
3. Sedia untuk dihidangkan.
Resepi & foto : Afy Al-Habibi
EmoticonEmoticon